TIPS & TRICKS - Voor een goede planning!

Je wilt een planbord gaan maken...maar hoe?
Vraag je zelf de volgende 6 dingen af:

1. Welke collectie pictogrammen past bij mij of mijn kind?
2. Ga ik met ritmes werken? (BIJV. Aankleed-, ochtend,- avond,- of toiletritme)
3. Wat voor planning wil ik? Een dag-, week- of maandplanning?
4. Maak ik een horizontale of verticale opzet?
5. Welke pictogrammen kies ik voor mijn planning?
6. Wat voor planbord?

1. Welke collectie pictogrammen kies ik voor mijn planning?
Er zijn vijf collecties pictogrammen waaruit je kunt kiezen (het is niet aan te raden deze collecties door elkaar te gebruiken).

A. De KIDS collectie
Voor kinderen van 2 t/m 10 jaar. Speelse, duidelijke pictogrammen met een (psycho)logisch kleurensysteem in de achtergrond waardoor zelfs kleine kinderen al tijdsbesef krijgen. Alle producten binnen de KIDS collectie worden geillustreerd door Mia & Mighty, twee guitige karakters die het werken met de producten leuker maken! 

B. De Zwart/Wit collectie
Een uitgebreide collectie pictogrammen voor alle leeftijden en voor zowel jongens/mannen als meisjes/vrouwen. Prikkelvrije, contrastrijke en duidelijke pictos. Te gebruiken in het dagelijks leven, maar ook op de werkvloer.

C. De Tiener/Volwassen collectie
Er zijn binnen deze collectie twee verschillende collecties. Een voor meisjes/vrouwen en een voor jongens/mannen, waar het verschil ligt in de achtergrondkleuren per categorie. Hier is vooral de nadruk gelegd op het individualisme, wat in de tienerjaren ontstaan.

D. De BASIC collectie
Een genderneutrale uitgebreide collectie pictogrammen geschikt voor alle leeftijden. Prikkelvrije, contrastrijke en duidelijke pictogrammen. Te gebruiken in het dagelijks leven, maar ook op de werkvloer.

E. De Sclera collectie
Een zeer uitgebreide collectie pictogrammen gemaakt door Sclera.be. Je kunt hiermee een prikkelvrije en duidelijke planning maken. geschikt voor alle leeftijden. Deze serie wordt veel in de zorg gebruikt.

 

2. Ga ik met ritmes werken?
Het aanleren van ritmes zorgen voor automatismes. Hebben jij en je kinderen bijvoorbeeld elke dag stress om op school aan te komen? Dan kun je bovenaan je bord werken met een ochtendritme. Een aantal pictogrammen, die een kind vertellen wat er 's morgens verwacht wordt en in welke volgorde. Wanneer een kind elke dag gedurende een lange periode werkt met een ritme, wordt het een automatisme. Bovendien geeft het rust en bevorder je de zelfredzaamheid.
Je kunt een ritme bovenaan het planbord zetten, zo hoef je deze pictogrammen maar 1X te kopen en zorg je dat het weekoverzicht duidelijk blijft. Er zijn ook speciale Ritmewijzers; kleine & handzame planbordjes, waar je alleen met een ritme kunt werken, kijk hier>>


VB: Aankleedritme Mighty ; KIDScollectie & ​VB: Ochtendritme tiener meisje ; Tiener/Volw. collectie

3. Maak ik een dag-, week- of maandplanning?
Voordat je start maak je een keuze of je gaat werken met een dag-, week- of maandplanning. Of dat je een combinatie maakt van bijvoorbeeld een dagplanning met een weekoverzicht. De manier van plannen is per persoon verschillend en hangt af van de mate van behoefte aan structuur. Wanneer je bijvoorbeeld met een ritme werkt op je planbord, werk je met zowel een dag- als weekplanning. Zorg ervoor wanneer je een combinatie maakt dat het geheel overzichtelijk blijft.
Er zijn speciale ritmebordjes of kleinere borden om alleen een dag te plannen, zie hier>>
 

4. Een horizontale of verticale planning?
De KIDS- en Zwart/Wit collectie zijn zo ontwerpen dat de vierkante pictogrammen het beste in een horizontale opzet passen. De simpele gedachte hierachter is dat kinderen leren lezen van links naar rechts. Een horizontale planning is natuurlijker en vereist de minste hersenkracht.
De Tiener/Volwassen collectie speelt juist in op de lesroosters en andere roosters. De pictogrammen worden van boven naar beneden geplaatst en gelezen, dus hier is een verticale opzet gewenst. De langwerpige vorm speelt hier dan ook op in.

          
 

5. Hoe maak je een keuze uit alle pictos, welke heb jij nodig?
In voorgaande stappen heb je nagedacht over het hoe en wat. Nu nog welke? Het is bij het maken van een planning op een planbord niet de bedoeling dat je alles pland van A-Z. Zoek de onruststokers, de onregelmatigheden (zoals BIJV. een verjaardag, visite, wanneer je werkt, wanneer een kind thuis luncht of bij papa is) in je dag of week op en plan die op je bord. Stel jezelf de volgende vragen hieronder en zoek op basis hiervan de juiste pictogrammen uit.

A. Welke pictogrammen komen er in een ritme? (mocht je hiermee gaan werken)
B. Welke dagen van de week wil ik op mijn bord? Er zijn verschillende designs mogelijk: KIDS, Zwart/Wit, BASIC, Pictomix en Tiener/volw. collectie pictogrammen.
C. Neem ik een kant-en-klaar bord of ga ik zelf iets maken?
- Kant-en-klare planborden: 
https://www.mijndagritmepictogrammen.nl/c-3745096/planbord/
D. Welke sport & hobby's zijn er in mijn leven of dat van mijn kind?
E. Welke onruststokers zijn er in mijn leven of dat van mijn kind? (denk aan feestdagen, werkdagen, oppas/opvang e.d.)
F. Wat is belangrijk om te weten in een week, wat vraagt mijn kind vaak? (wanneer ga ik naar papa?, heb ik een halve of hele dag school? e.d.)                                                                                                                                                                 G. Welk gedrag wil ik graag zien, welke verbeteringen wil ik graag?

6. Welk planbord?
Je kunt zelf een bord maken van een eigen blanco bord met washitapes of je kunt kant-en-klare planborden inclusief kortingssets pictogrammen kopen. Daarnaast kun je allerlei tips vinden om een bord zelf te maken m.b.v. magneetverf of magneetbehang. Kijk hier >>

Succes met je bestelling! En mocht je nog vragen hebben?
Mailen of bellen mag altijd, ik geef je graag advies. (info@mijndagritmepictogrammen.nl - +31 6 40555052).
 

© 2014 - 2024 PictoMix - picto's & planborden | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel